KIÁLLÍTÁS, TÉMÁK

Budapesti Kontrasztkiállítás:


A Budapesti Kontrasztkiállítás egy ingyenes, család- és ifjúságmentő prevenciós kiállítás, melyet tavaly 90 középiskolából közel 9000 diák tekintett meg.

A kiállítás nem egy hagyományos tárlat, hiszen a fiatalokat érintő nehéz élethelyzeteket mutatja be képek és filmek segítségével, valamint kiscsoportos beszélgetések keretében segít ezek továbbgondolásában.

Országos projekt: 


A Kontrasztkiállítás a Református Egyház és a Rendőrség közös család- és ifjúságmentő projektje. Budapesten a tárlatot a Dunamelléki Református Egyházkerület és a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezi. A kiállítást a Kárpát medencében (Kisvárda, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Dunaszerdahely, Rimaszombat, Budapest) eddig összesen körülbelül 60.000-en látták. 

A Kontrasztkiállítás egy olyan multimédiás kiállítás, amely a látogató minden érzékszervét megdolgoztatja, de elsősorban elgondolkodtat, és igyekszik pozitív döntésre segíteni. A fiatalok és a családok életét érintő legfontosabb kérdéseket hozza felszínre, méghozzá kíméletlenül őszintén. A Kontrasztkiállítás anyagát a Kisvárdai Református Ifjúság készítette. Így - sok más értéke mellett - különlegessége, hogy a preventív tartalmú üzeneteket fiatalok készítették fiatalok számára.
Ez a kiállítás egy hatalmas sikoly, nem simogat, hanem felráz, nem udvarias, hanem kiált ott, ahol a legtöbben némák, építeni akar azokon a pontokon, ahol a fiatalok életében legnagyobb a rombolás.

A Kontrasztkiállítás egy 8 szobából labirintuson vezeti végig a látogatót, melyekben egy-egy témakört bemutató fotókkal, kisfilmekkel találkozik a látogató.

Témakörök:

A Kontrasztkiállítás szobái az alábbi témaköröket veszi sorra:

1. Családon belüli erőszak

2. Példaképek

3. Házasság/válás

4. Abortusz/gyermekvállalás

5. Függőségek/szabadság

6. Értékeink (hazaszeretet, gyökereink, megelégedettség)

7. Öngyilkosság

8. Megváltás


A kiállítást követően lehetőség nyílik a látottak végiggondolásra (osztályoknak munkatársunk által vezetett kiscsoportos beszélgetések keretében a kiállítás beszélgetőszobáiban; egyéni látogatóknak biztosítunk helyet és időt az elcsendesedésre).

Mitől egyedülálló kezdeményezés a Kontrasztkiállítás? 


- A preventív projekt megvalósulása a Magyarországi Református Egyház és a Rendőrség közös együttműködésében jött létre, amely ezidáig példanélküli.


- A Kontrasztkiállítás rendhagyó, figyelemfelkeltő módon, multimédiás eszközök egész sorát felhasználva nem csupán preventív üzenetet, hanem az evangélium üzenetét és a református keresztyén etikai állásfoglalást is közvetíti egész társadalmunkat érintő aktuális, égető kérdésekben.


- A Kontrasztkiállítást nagy érdeklődés és figyelem kíséri, nem csak az iskolák, gyülekezetek, civil szervezetek, magánszemélyek, hanem a média részéről is. (lásd ITT)